369 милиона британски лири (458 милиона долара) се очакват да бъдат отделени за ремонт на Бъкингамския дворец, съобщава "Франс прес".

Според финансиран от данъкоплатците план парите ще бъдат инвестирани за подмяна на течащи тръби и кабели, които носят риск от пожар.

Работата ще започне следващата година и ще продължи до 2027 година. Запланувано е на покрива на двореца да бъдат поставени соларни панели, както и ще бъде осигурено повече място за публични посещения.

Това ще е най-голямото обновяване на двореца от Втората световна война.

Правителството иска парламентът да одобри финансирането.

Кралица Елизабет II и принц Филип ще останат в двореца, но временно ще трябва да сменят стаите, докато част от 37-те постоянни служители, които живеят в двореца, ще трябва да се преместят на друго място.

Последният голям ремонт на двореца е малко след Втората световна война заради нанесени при германските бомбардировки поражения.

С новия план се цели удължаване на живота на сградата с още 50 години.

Изпълнението на проекта трябва да започне от април. Официални представители от британския двор очакват депутатите да одобрят парите до края на март 2017 г.

В двореца има 775 стаи, 760 прозореца и 30 хил. квадратни метра под или равнозначно на три и половина футболни игрища.

Дворецът е от XVII век.

Всяко лято Бъкингамският дворец е посещаван от около половин милион туристи. Кралицата прекарва около 1/3 от годината в двореца, където е домакин на градински партита и церемонии.

Кралицата е "напълно наясно" с проекта и "напълно го подкрепя", каза представител от двореца.