Министърът на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс няма да се задържи още дълго на поста. Той ще бъде сменен скоро след частичните избори за американския Конгрес.

Това обяви сенаторът републиканец Линдзи Греъм пред NBC News.

"Мисля, че Джеф (Сешънс) си тръгва скоро след вота", е казал Греъм.

Тази негова позиция не е изненадваща.

Припомняме, че Сешънс бе номинация на президента Доналд Тръмп. Той обаче е в немилост пред държавния глава от месеци.

Тръмп се оплака през септември, че "нямам главен прокурор, това е много тъжно" и че бившият сенатор от Алабама бил "объркан" по време на изслушването му пред юридическата комисия към Сената на САЩ през януари 2017 г. преди да заеме поста.

Тръмп се нахвърли на назначения от него главен прокурор Джеф Сешънс

Тръмп се нахвърли на назначения от него главен прокурор Джеф Сешънс

"Нямам главен прокурор, това е много тъжно"

Тръмп отдавна критикува публично решението на Сешънс да се откаже от контрола върху разследването за намесата на Русия в изборите за президент през 2016 г., като подчерта, че съжалява, че го е назначил да ръководи Министерството на правосъдието.

Сешънс предприе изключително агресивни и противоречи стъпки, с които да се опита да се справи с нелегалната имиграция, като обяви "нулева толерантност" за онези, които влизат нелегално в страната, защитавайки политиката за разделяне на семействата.

Анализатори изтъкват, че последните атаки на Тръмп вероятно подготвят почвата за уволнението на Сешънс. Самият той все още не е отговорил на нападките ан Тръмп.