Узбекистан отмени планираните за 31 август официални тържества по повод 25-годишнината от обявяването на независимостта на страната.

Миналата година на този ден публично се появи президентът на страната Ислам Каримов, за когото упорите от няколко дни се носят слухове, че е претърпял инсулт.

Преди няколко дни той бе приет в болница с мотив „медицински изследвания“.

Все още няма официална информация по случая, като отмяната на официалните тържества не е мотивирана с тежкото здравословно състояние на президента.
Също така не е ясно дали ще се състоят всенародните празненства, насрочени по традиция за 1 септември.

За здравословното състояние на ръководителя на Узбекистан се появиха и много слухове, след като издание обяви и новината с неговата смърт.

Руските агенции, които се смятат за близки с администрацията на Каримов, отрекоха тази информация.

Лично прессекретаря на президента на Русия Дмитрий Песков отрече информацията за смъртта на Ислам Каримов. По думите му Москва разполага с информация за заболяване на Каримов, но не може да посочи детайли.

78-годишният Каримов е опитен комунистическия партиен апаратчик по времето на СССР и стана държавен глава на Узбекската Съветска социалистическа република (ССР) през 1989 година. Той успя да се задържи на власт до независимостта на републиката през 1991 година и остана неин президент.