Пожарна служба в Северен Банкок не е получавала сигнал за пожар от юни. Но за ловене на змии има 24-часова гореща връзка, пише АФП в репортаж.

През миналата година пожарната в тайландската столица е получила повече от 34 000 сигнала за хващане на змии.

"Има много работа (за хващане на змии)", коментира 46-годишният пожарникар Сурапхонг Суепчай, който работи в район Lat Yao.

"За пожари - нямаме", добави той.

В Банкок често се срещат змии, оживен град, изграден върху блатиста земя, и не е необичайно да се засичат на обществени места като паркове, водни канали и училища.

Но жителите на столицата се натъкват на змии и в домовете си, особено ако в тях има плъхове.

Сигналите към пожарната се увеличават по време на дъждовния сезон след ръст на популацията на змии.

Хващаните от пожарната служба змии са карани в столичната ферма за змии до центъра на града.

Що се отнася до безобидните змии, Сурапхонг разказва, че се опитва да обясни на хората, че е хубаво да има около тях змии, за да се запази балансът на екологичната система.

"Ако избием всички змии и те изчезнат, плъховете ще дойдат и ще донесат болести", вярва той и добави, че някои от змиите са транспортирани до университетски парк, където са пускани.

За да успокои местните хора, пожарната провежда обучение за всеки, който иска да научи как да се справи със змиите, които тероризират домовете.

Според данни на здравното министерство от 2016 г. повече от 1 700 души в Тайланд са ухапани от змии, но няма смъртни случаи.

"Гасенето на пожари е работа, която води до загуба на човешки живот. Но когато стане въпрос за хващане на змии, хората са ни много благодарни, забавно е", отбеляза Сурапхонг.