Белгия въвежда от утре задължителна 7-дневна карантина и PCR тест за всички граждани, пристигащи в страната от т.нар. червена зона, в която попада и България.

Това съобщиха от МВнР.

Пътниците, които влизат в страната от територии, обявени за червена зона и са престояли в тях повече от 48 часа, трябва да бъдат тествани през първияи седмия ден от карантината.

При отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината, тя се прекратява.

Ако резултатът е положителен, гражданите трябва да се самоизолират за още най-малко 7 дни.

Изключение ще се прави за гражданите, които пребивават в Белгия по-малко от 48 часа. Също така, ако престоят на пътник, подлежащ на карантина, е с продължителност по-малка от 7-дневния карантинен период, той може да напусне страната преди изтичането на срока на карантината.

Сред изключенията са също граждани, които изпълняват критични функции в съществени сектори, студенти, които могат по изключение да прекъснат карантината си, за да се явят на изпит, граждани с основно местожителство в Белгия, пребивавали в чужбина по професионални причини, които могат да се откажат от задължителната карантина до 4 януари, при условие че разполагат с удостоверение от работодателя за професионалната причина за пътуването.

От 4 януари 2021 г. при оценката на формуляра за местоположение на пътниците ще се вземат предвид командировките, заверени от работодателя.

За всички пристигащи остава в сила задължението да представят попълнен преди пристигането формуляр за локализация на пътника (Passenger Locator Form), който се попълва и изпраща чрез интернет линк HTTPS://TRAVEL.INFO-CORONAVIRUS.BE/PUBLIC-HEALTH-PASSENGER-LOCATOR-FORM. При правилно попълнен формуляр пътниците получават със SMS код за потвърждение (Confirmation Code).

Препоръчва се на пътуващите за Белгия граждани да потърсят актуална информация непосредствено преди да предприемат пътуване на адрес HTTPS://DIPLOMATIE.BELGIUM.BE/EN/COVID_TABLE.

Припомняме, че по-рано през декември, Белгия въведе задължителен PCR тест за всички пристигащи в страната.

Пътуваме за Белгия само след отрицателен PCR тест

Пътуваме за Белгия само след отрицателен PCR тест

Мярката е в сила за пристигащите след 25 декември

Мярката е в сила за гражданите над 12 години, които пристигат в страната след 25 декември и нямат статут на постоянно пребиваващи в страната.

Отрицателният тест от коронавирус трябваше да е направен в рамките на не повече от 48 часа преди пристигането, като контролът се осъществява още при чекиране и качване на борда на полети за Белгия.