Властите на Бостън, Масачузетс решиха да премахнат паметник от центъра на града в чест на 16-ия президент на САЩ Ейбрахам Линкълн, при който робството в страната беше премахнато, пише в "Туитър" страницата на отделът по култура в Бостън.

"Напълно подкрепям решението на Бостънската комисия по изкуствата да демонтира паметника и им благодаря за свършената работа", казва в изявление кметът Марти Уолш.

Паметникът изобразява американски президент с чернокож мъж, който е освободен от робство, но е на колене. Както се посочва в изявлението, статуята е критикувана заради образа на човек в робство.

Не е ясно кога точно властите ще демонтират паметника, докато градската комисия по изкуствата обмисля възможността да премести паметника на друго място, където той ще е достъпен за обществеността.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа на 26 юни изпълнителен указ за защита на паметниците. Новият закон разрешава наказание до 10 години затвор за умишлено нанасяне на щети на федерална собственост.

Безредици и протести срещу расовото неравенство и полицейската бруталност избухнаха в много части на САЩ, след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд от полицаи. В редица американски градове протестиращите започнаха да събарят паметници на различни исторически личности, включително Христофор Колумб.

До 10 г. затвор в САЩ за разрушаване или вандалщина срещу паметници

До 10 г. затвор в САЩ за разрушаване или вандалщина срещу паметници

Тръмп подписа указ за опазване на паметниците в САЩ