В Брюксел е предотвратен атентат. Полицията е спряла автомобил с газови бутилки, който е бил управляван от радикализиран ислямист.

Това съобщават местни медии.

Те разкриват, че задържаният ислямист е бил осъждан на 5 години затвор за тероризъм. Районът остава отцепен, а околните сгради са опразнени. Колите на градския транспорт не обслужват околните спирки.

На мястото са пристигнали екипи сапьори, а преди малко очевидци са чули силен взрив. Възможно е това да е контролирана операция на службите по обезопасяване.

Атентатът е разплетен, защото ислямистът се движел с висока скорост. Освен това той преминал на няколко червени светофара. При последвалата проверка шофьорът отказал да отвори багажника и се наложило полицаите да отворят багажното отделение насила.

През септември миналата година, полицията в Париж предотврати атентат около катедралата Нотр Дам. Тогава бе установено, че терористи са възнамерявали да взривят автомобил, пълен с газови бутилки и паркиран край храма.

На 22 март 2016 г., самоубийствени атаки на летището в Брюксел и в метрото на белгийската столица отнеха живота на 32-ма души. Отговорност за нападенията пое "Ислямска държава".