Европейците се чувстват по-добре информирани за киберпрестъпленията, но остават разтревожени. Това става ясно от ново социологическо проучване, публикувано от Европейската комисия.

Българите се чувстват най-слабо информирани за киберпрестъпленията в ЕС.

Резултатите разкриват, че все повече европейци заявяват, че са информирани за престъпленията в киберпространството. 52% от респондентите отговарят, че са добре или много добре информирани в сравнение с 46% през 2017 г.

Европейците обаче са все по-малко уверени във възможностите си да останат защитени онлайн: 59 на сто от анкетираните заявяват, че могат да се защитят от киберпрестъпление, което е значителен спад от 71% през 2017 г.

Респондентите се тревожат от злоупотреба с личните им данни, измама, заключване на компютъра им и принуда да платят, за да върнат достъпа до информацията си, както и от кражба. Повече от 1/3 са получили фалшиви имейли и телефонни обаждания да предоставят лични данни през последните три години; 8% смятат, че са станали жертва на изнудване, а 11% твърдят, че профилите им в социални мрежи или имейлите им са били подложени на хакерски атаки.

Проучването е проведено през октомври 2019 г. и в него са участвали повече от 27 000 души.

В България са анкетирани 1030 души в периода 9-20 октомври 2019 г.

Страната ни е на дъното. Запитани колко добре сте информирани за рисковете от киберпрестъпления, едва 30% от българите отговарят, че са добре информирани, а 66% не са добре информирани. Италия е до България, където 31% са добре информирани. Най-добре информирани са в Дания (80%), Холандия (73 на сто), Швеция (72%), Великобритания (70%) и други.

Българите (52%) са най-обезпокоени да не злоупотребят с личните им данни.