В Европа се разпространява петиция с призив за твърд локдаун заради разпространението на COVID-19, предаде Дойче веле. Авторите на документа започнаха кампания ZeroCovid, чиято цел е нулево нарастване на броя на заразените с вируса SARS-CoV-2.

Инициаторите призовават за спиране на работата в заводите, офисите и училищата в Европа, както и на строежите. Предлага се също да се правят отчисления за "вноска солидарност" от печалбата на компаниите, от големите транзакции и от особено високите доходи.

Защитата на здравето не противоречи на демократичните права, подчертават създателите на петицията.

Жертвите на COVID-19 по света надхвърлиха 2 милиона души, а общият брой на заразените със SARS-CoV-2 вече е над 94.2 милиона, показват данните на . Излекуваните вече са близо 87.3 милиона души, показват данните на Worldometers.

Само в САЩ - най-засегнатата от пандемията страна според статистическите данни, заразените са над 24 милиона, а починалите - над 400 хиляди.

В Индия носителите на вируса са над 10.5 милиона, а жертвите над 152 хиляди. В Бразилия близо 8.4 милиона души са се заразили, а смъртните случаи са над 208 хиляди.

Стремително нарастват и показателите в Русия, където над 3.5 милиона души са дали положителни тестове. Смъртните случаи там, според медицинската статистика, са над 64 хиляди, но според други източници са поне три пъти повече.

Бързо се влошава ситуацията във Великобритания заради разпространяващата се там по-заразна мутация на коронавируса. Заразените на повече от 3.3 милиона души, а смъртните случаи - над 87 хиляди.

Вече над 2 млн. починали по света от началото на COVID-19 пандемията

Вече над 2 млн. починали по света от началото на COVID-19 пандемията

Приблизително толкова е населението на Брюксел

В негативната статистика следват пет държави с повече от 2 милиона носители на вируса: Франция, Турция, Италия, Испания, Германия.

В първата десетица вече преобладават страни от Европа, а не от Латинска Америка.

По показателя смъртност на 1 милион население най-тежко е положението в Сан Марино (1913 жертви на 1 милион население), Белгия (1747 на милион) и Словения (1501 на милион). Следват Босна и Херцеговина, Италия, Чехия, Северна Македония, Лихтенщайн, Великобритания. На десето място е България с 1222 жертви на 1 милион население.