Здравната агенция на Европейския съюз предупреждава, че случаите на треска от денга и други пренасяни от комари болести рязко се увеличават в Европа, тъй като изменението на климата създава по-благоприятни условия за разпространение на инвазивните насекоми. Това предават от БТА.

През 2023 г. в държавите-членки на ЕС, в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, като част от европейско икономическо пространство (ЕИП), са регистрирани 130 случая на местна треска денга. За сравнение през 2022 г. случаите са едва 71.

Това е "значително увеличение" в сравнение с периода 2010 - 2021 г., когато са регистрирани общо 73 случая, пише в прессъобщението на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC). Броят на внесените случаи също се е увеличил до 1572 през 2022 г. и 4900 през 2023 г. Това е най-високото ниво, откакто Европа е започнала наблюденията през 2008 г.

"Европа вече разбира, че изменението на климата създава по-благоприятни условия инвазивните комари да се разпространяват в незасегнати досега райони и да заразяват повече хора с болести като денга", заяви директорката на ECDC Андреа Амон.

Допълнително, през 2023 г. в 123 региона на девет държави от ЕС са регистрирани 713 местни случая и 67 смъртни случая от западнонилска треска. Въпреки че този брой е по-малък в сравнение с установените 1133 случая през 2022 г., броят на засегнатите региони е най-големият от 2018 г.

Комарът Culex pipiens е отговорен за разпространението на вируса на западнонилската треска, произхожда от Европа и присъства в целия ЕС/ЕИП, според ECDC.

Комарът Aedes albopictus, или тигровият комар, пренася вирусите на денга, чикунгуня и зика. Той се разпространява все по-нататък на север, изток и запад в Европа и понастоящем има популации в 13 страни от ЕС/ЕИП.

Видът Aedes aegypti, отговорен за разпространението на вируса на жълтата треска, денга, чикунгуня и зика, наскоро се е установил в Кипър и няколко периферни региона на ЕС като Мадейра и Карибските острови.

"Широко разпространено е очакването, че изменението на климата ще окаже значително въздействие върху разпространението в Европа на болестите, пренасяни от комари, например чрез създаване на благоприятни условия на околната среда за установяване и разрастване на популациите им", отбелязват от ECDC. За агенцията координираните мерки за контрол са от решаващо значение за ограничаването на тези заболявания.

ECDC съветват да се отстранява застоялата вода от балконите и градините, както и хората да се предпазват от потенциално опасни водоеми, които биха привлекли популации на комари.

Париж се бори с напастта от тигрови комари преди Олимпийските игри

Париж се бори с напастта от тигрови комари преди Олимпийските игри

Властите вземат мерки