Първата група сирийски бежанци пристигна в Германия със самолет от Турция, съобщиха от германската полиция, цитирана от Ройтерс.

16 мигранти са пристигнали в северния град Хановер тази сутрин с полет от Истанбул, като се очаква да пристигнат на летището още около обяд, изтъкна говорител на федералната полиция.

По-рано беше съобщено, че Гърция е започнала да връща мигранти в Турция. Два ферибота са върнали 131 мигранти в Турция от Гърция, което е част от сключеното миналият месец споразумение между Анкара и Брюксел.

Гърция започна да връща мигранти в Турция

Гърция започна да връща мигранти в Турция

Корабите са отплавали от гръцкия остров Лесбос

Няма сирийци в първата група от мигранти от Гърция в Турция, каза в същото време турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкир пред Haberturk TV.

От думите му стана ясно, че ако се налага, парламентът ще работи през уикенда, за да се изпълнят условията за визова либерализация.

Според споразумението между ЕС и Турция Анкара ще приеме всички незаконно навлезли в Гърция мигранти и бежанци, включително сирийци. В замяна ЕС ще приеме хиляди сирийски бежанци, директно изпратени от Турция. Анкара също ще получи няколко милиарда евро, визова либерализация и напредък в преговорите с Брюксел за членството на страната в съюза.