Двама руски агенти са задържани в Холандия във връзка с опит да проникнат в швейцарска химическа лаборатория, която проверила използвания агент по случая "Скрипал", пишат швейцарски и холандски вестници, цитирани от ДПА.

„Нелепо” е да се обвинява Русия в лъжа по случая „Скрипал”, отвърна Кремъл

„Нелепо” е да се обвинява Русия в лъжа по случая „Скрипал”, отвърна Кремъл

Той отказа да потвърди дали Русия ще позволи на британската полиция да разпита заподозрените

Позовавайки се на двама източници, швейцарският вестник Tages-Anzeiger пише, че агентите са се целили в Spiez Laboratory - правителствен обект, който е извършил анализи във връзка с отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал и химически атаки в Сирия.

Швейцарската федерална разузнавателна служба е коментирала пред изданието, че е "наясно със случая с руските шпиони, които са разкрити и изведени от Хага".

Говорител обяви, че швейцарските служби си сътрудничат с холандските и британските партньори, допълвайки, че са осуетени "незаконни действия срещу критична швейцарска инфраструктура".

Шпионите, които не са същите хора като заподозрените за отравянето, са арестувани през пролетта и са върнати в Русия, пишат Tages-Anzeiger и холандският NRC Handelsblad.

NRC Handelsblad пише, позовавайки се на анонимни източници, свързани с разследването, че двамата агенти са били екипирани да проникнат в компютърната мрежа на лабораторията.

Говорител на лабораторията не коментира инцидента, но отбеляза пред Tages-Anzeiger: "Можем да потвърдим, че Spiez Laboratory е била мишена на хакерски атаки...Няма открадната информация".