В Ирландия започна гласуването на референдум за абортите, който може да се превърне във важно събитие по пътя към промяна на страната, която е една от най-консервативните в социално отношение в Европа, съобщава "Ройтерс".

Социологически проучвания обаче показват, че избирателите ще отхвърлят една от най-големите забрани в света за прекратяване на бременността. Премиерът Лео Варадкар, който подкрепя промяната, нарече шанс, който се случва "веднъж на поколение".

Ирландия гласува на 25 май на референдум дали да либерализира абортите

Ирландия гласува на 25 май на референдум дали да либерализира абортите

Така властите за първи път дават възможност на ирландците за последните 35 г.

Избирателите в католическата държава ще бъдат попитани дали искат да се отмени забрана, която е заложена в конституцията с референдум преди 35 г. Забраната за аборт е частично отменена през 2013 г., но само за случаи, когато животът на майката е под опасност.

Ирландия обаче се променя бързо. Страната узакони развода през 1995 г., а преди три години се превърна в първата държава в света, която одобри еднополовите бракове на референдум.

Кампанията за "Да" твърди, че повече от 3 000 жени пътуват до Великобритания всяка година, за да направят аборт, а други незаконно поръчват лекарства в интернет.

Правителството иска да отпаднат ограниченията за аборт до дванадесетата седмица от бременността.

Социологическите проучвания разкриват, че водят тези, които желаят промяна на законодателството.

Изборните секции отвориха врати в 06,00 часа по Гринуич и ще затворят в 21,00 часа по Гринуич. Първите резултати се очакват към 22,30 часа по Гринуич.

Анализатори предвиждат избирателна активност като на референдума за еднополовите бракове, когато гласуваха 62%.