Здравните служители в Ирландия съобщиха, че открили вариант на COVID-19 от Южна Африка, предаде "Ройтерс". 

Те вярват, че са открили три случая на новия вариант. 

Ирландия се бори с нарастване на COVID-19, което надхвърли първата вълна от миналата година. Той потвърди първите случаи на по-инфекциозен вариант, открити в Южна Африка в петък при хора, пътували до Ирландия от Южна Африка за коледните празници.

Тази седмица Ирландия отчете нарастващо присъствие на варианта, открит за първи път в Англия. Той е открит при 25% от положителните случаи, които са били подложени на допълнителни тестове през седмицата до 3 януари, в сравнение с само 9% две седмици по-рано.

"Хубавото на южноафриканския вариант е, че знаем откъде точно са дошли тези случаи, те са били задържани, контролирани и проследявани от контакта и доколкото ми е известно, не е имало последващо предаване", каза Силиан Де Гаскун, ръководител на националната лаборатория за вируси в Ирландия, пред националната телевизия RTE.

Правителството обяви най-строгите си мерки за блокиране от началото на миналата година в сряда, предупреждавайки, че "цунами" от инфекции, подхранвани от варианта в Обединеното кралство, и отпускането на бордюрите преди Коледа може да надвие здравната система.

Броят на пациентите в ирландските болници с COVID-19 се е увеличил с 12% за 24 часа до 1285, като през последните дни е надхвърлил пика от 881, определен през първата вълна от инфекции.

Още четиринадесет пациенти са приети в отделения за интензивно лечение (ICU). Това доведе до общия брой на критичните грижи до 119 и само 27 от 284 легла за интензивно отделение в държавните болници в страната бяха празни.

Тези болници могат безопасно да увеличат капацитета на отделение за интензивно лечение до 375, каза тази седмица ръководителят на Ирландската здравна служба (HSE). HSE също така постигна споразумение за поемане на частни болнични легла за интензивно отделение за приемане на COVID-19.