В Италия почина най-възрастната жена. Ема Морано е издъхнала в дома си в Италия на 117 г.

Тя е починала днес в дома си в северния италиански град Вербания. Градът е в същата област на брега на Лаго Маджоре - голямо езеро в подножието на Алпите на границата с Швейцария.

Тя води един изключителен живот и ние винаги ще си спомняме за нейната сила да продължава напред, каза кметът на Вербания.

Ема Морано е родена на 29 ноември 1899 г. в провинция Пиемонт. Тогава крал Умберто все още управлява Италия, автомобилната марка "Фиат" току-що е създадена, а футболният клуб "Милан" ще бъде основан след две седмици.

Морано няма тайна рецепта за дълголетие. Яде бисквити и задължително по две сурови яйца, след като малко след Първата световна война е разбрала, че има анемия. Нейният лекар, който следи здравето ѝ от 27години, казва, че Ема винаги яде малко плодове и зеленчуци, малко пиле, и отново - яйца.

Върху етажерка в стаята ѝ гордо стои сертификат от "Книгата на рекордите "Гинес", който отбелязва, тя е най-възрастният човек на света. До миналата година Ема беше втора по дълголетие - след американката Сузана Джоунс, родена четири месеца преди нея. Джоунс обаче почина през май 2016 г..

Ема Морано е била най-голяма от осем деца и е надживяла всичките. Момчето, което обичала, било убито на фронта в Първата световна война.