След като бяха осъдени и наказани повече от 1 милион членове на Комунистическата партия на Китай заради корупция, президентът на страната Си Дзинпин използва ключова среща, започнала днес, за да обяви, че борбата срещу корупцията е далеч от приключване и че управлението му остава силно, пише "Таймс".

Пленарното заседание на Централния комитет е също подготовка за Деветнадесетия национален конгрес на партията следващата година, с който ще започне вторият петгодишен период от управлението на Си Дзинпин.

На следващия конгрес Си се очаква да назначи доверени лица в топ органите на партията, тъй като в Политбюро петима от седемте членове, по традиция, трябва да се оттеглят. Само Си и премиерът Ли Къцян, които не винаги споделят едни и същи позиции, се очаква да запазят постовите си.

Повече от 350 члена на Централния комитет и висши военни ще участват на срещата в Западен Пекин. Официалната агенция "Синхуа" отбеляза, че основната тема ще бъде "подсилване и стандартизиране на политическия живот в рамките на партията", а също така разрешаване на проблемите в ръководството на партията, включително управлението и дисциплината.

Според независими политически коментатори това показва, че Си среща затруднения при опитите си за контрол над ръководството заради вътрешна съпротива срещу системата му.

Държавната медия съобщава, че документи за затягане на дисциплината ще бъдат представени на срещата тази седмица, което отразява искането на Си борбата с корупцията да продължи чрез партийни канали, а не чрез съдебната система.