Московската полиция задържа десетки демонстранти, протестиращи срещу съдебното преследване на украинката Надежда Савченко, предадоха информационните агенции.

От 4 март Савченко е в суха гладна стачка в знак на протест срещу действията на руските власти и начина, по който беше проведен съдебният процес срещу нея.

Съобщава се, че протестната акция не е била разрешена от властите.

Припомняме, Надежда Савченко беше похитена в Донбас от проруски сепаратисти през лятото на 2014 г, след което беше отведена принудително в Русия.

Тя беше обвинена, че виновна за смъртта на двама руски журналисти в Донбас.
Адвокатите й посочват, че тя не би могла да е свързана със смъртните случаи на журналисти, за които я обвиняват руските власти, тъй като е била пленена преди смъртта им.

На 2 март обвинението поиска 23 години затвор за Савченко.

На украинката не беше дадена възможност за последна дума пред съда, но адвокатите й разпространиха нейно писмено изявление, в което се казва:
Не признавам вина, нито присъдата на руския съд. Ако тя е осъдителна, няма за обжалвам.
Искам целият демократичен цивилизован свят да разбере, че Русия е страна от третия свят с тоталитарен режим и диктатор-тиранин. Страна в която плюят на човешките права и международното право. (...)
Абсурдна ситуацията при която се похищават хора и биват подлагани на мъчения, а после похитителите си дават вид, че имат право да съдят. (...)
Обявявам суха гладна стачка и от този момент Русия ще има не повече от десет дни за да ме върне в Украйна, откъдето бях похитена. (...)
Все едно, Русия ще ме върне в Украйна – жива или мъртва.

При обявяването на суха гладна стачка на 6 март тя посочва, че няма да приеме който и да било в Русия да я принуждава да прекрати стачката, нито да й се правят изследвания или да й се дават медикаменти.
Забранила е да й бъде правена аутопсия в Русия.

Савченко е сред първите жени-летци в украинската армия и е приемана като герой.
Савченко бе избрана за депутат, въпреки отсъствието й от страната.

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че освобождаването й е залегнало в договореностите от Минск. Руската страна обаче отрича тя да е част от списъците за обмен на пленници.