Правителството на Норвегия предложи законопроект за декриминализиране притежанието и употребата на малко количество наркотици. Според управляващите наркозависимите трябва да получават възможност за лечение, а не затвор, информира АФП.

"Десетилетия на репресии ни научиха, че наказанието не работи. Точно обратното, наказанието може да влоши нещата", заяви на пресконференция министърът на образованието Гури Мелби.

"Наркозависимите се нуждаят от помощ, а не от наказание", добави министърът.

Предложението на дясноцентристкото коалиционно правителство предвижда декриминализиране притежанието и употребата на малки количества наркотици, включително хероин, кокаин и канабис. Повече няма да се наказва съгласно Наказателния кодекс на държавата, но зависимите ще трябва да потърсят помощ.

"Те все още остават забранени, но повече няма да се наказва", уточни здравният министър Бент Хьойе.

В предложението се посочва какво е малко количество: до 2 грама кокаин, хероин и амфетамини, 10 грама канабис и 500 грама кхат.

Тъй като правителството няма мнозинство в парламента, законодателството трябва да бъде прокарано с подкрепата на опозицията. Някои предупреждават, че мерките могат да увеличат употребата на наркотици.

В началото на февруари Норвежкият институт за обществено здраве публикува изследване, което показва, че около 5% от респондентите в Норвегия са употребявали канабис през последните 12 месеца, 1% са вземали кокаин и амфетамин.

През последните години 260 души умират годишно в Норвегия от свръхдоза. "Ройтерс" отбелязва, че скандинавската държава е една от първите по висока смъртност от наркотици.