Страните членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която изпрати наблюдатели да следят конфликта в Източна Украйна, преодоляха няколкомесечна безизходица със запълването на ръководни постове в организацията.

Това заяви настоящият председател на организацията Себастиан Курц, който е и външен министър на Австрия, информира Ройтерс.

Курц похвали "конструктивната роля" на Русия.

Четири ръководни позиции бяха овакантени, защото 57-те страни членки не успяха да постигнат единодушие.

"Трябва да се борим с огромна загуба на доверие в ОССЕ", каза Курц.

"Преди всичко нуждаем се от лидерство...това беше най-голямото предизвикателство през последните месеци, дори мога да кажа години", добави той.

Овакантените позиции са на генерален секретар, върховен комисар по националните малцинства, представител по въпросите на свободата на медиите и директор на Бюрото за демократични институции и човешки права, който следи за свободното и честно провеждане на избори.

Австрийският външен министър разкри, че страните членки са подкрепили предложението на Австрия позициите да бъдат заети респективно от швейцарския дипломат Томас Гремингер, бившия генерален секретар на ОССЕ Ламберто Дзаниер, бившия френски лидер на социалистите Арлем Дезир и бившия външен министър на Исландия Ингибьорг Солрун Гисладотир.

"Това е предложението, което може политически да съгласуваме днес...руският външен министър Сергей Лавров изигра много конструктивна роля", добави Курц.

Снимка 303582

Източник: ЕПА

Решението трябва да премине през формална процедура, но се очаква кандидатите да бъдат потвърдени следващата седмица.

Говорител на организацията заяви, че проблемът с толкова овакантени позиции е безпрецедентен за ОССЕ.