Висши представители на Министерството на отбраната на САЩ са обсъждали да подадат оставки, ако президентът Доналд Тръмп нареди на американската армия да потуши евентуални безредици на изборите през ноември, пише вестник "Ню Йорк таймс ".

Тръмп: Лидерите в Пентагона искат войни за да са щастливи подизпълнителите

Тръмп: Лидерите в Пентагона искат войни за да са щастливи подизпълнителите

Според него тези хора не го харесват, но войниците го обичат

Военните представители се притесняват, че Тръмп ще се опита да използва армията срещу американски граждани, които ще протестират срещу него, ако се опита да остане на власт след загуба на вота на 3 ноември.

Изданието отбелязва, позовавайки се на няколко източници в Пентагона, че подобен ход може да доведе до оставки на генерали от екипа на Тръмп, включително и на генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили.

Тръмп обмисля да уволни шефа на Пентагона

Тръмп обмисля да уволни шефа на Пентагона

Еспър е уважаван от републиканците и демократите

Това лято Мили и военният министър Марк Еспър се противопоставиха на Тръмп, когато той поиска да използва армията срещу протестиращите във Вашингтон. Малко е вероятно да го подкрепят, ако се опита да направи същото и след загуба на изборите.

Джон Ганс от военното министерство при администрацията на Барак Обама коментира пред вестника, че е притеснен дали армията наистина е подготвена да се противопостави на заповедите на президента.

Пентагонът има планове за война с Канада и зомби апокалипсис, но няма план в случай на спорни избори. Това са големи въпроси, които се отразяват на репутацията на институцията, отбеляза той.