Бившият премиер на Перу Сезар Вилануева бе поставен под арест във вторник заради предполагаеми престъпления, свързани с корупция. Това съобщи в Twitter от прокуратурата.

"Генералната прокуратура инициира и извърши предварителен арест на бившия премиер Сезар Вилануева", се казва в публикацията. Освен него бяха задържани двама високопоставени служители на органите за контрол и надзор и местен бизнесмен, също участвал в случая. Те са обвинени в "търговия с влияние" и незаконно покровителство.

В допълнение към ареста, съдът разреши на органите на реда да претърсят къщата на политиката, а също така разреши достъп до съдържанието на кореспонденцията на арестуваните, съобщи агенция "Андина". Според него говорим за опит на Вилануева да избегне наказателното преследване като част от голям корупционен скандал около бразилската строителна компания Odebrecht. Предполага се, че политикът помогна на компанията да спечели търг за изграждането на магистрала, когато беше управител на региона Сан Мартин (2007-2013).

Вилануева два пъти е била министър-председател на Перу. Той оглавява кабинета на министрите на левицата на президента Оланта Умали от октомври 2013 г. до февруари 2014 г. След това той ръководи правителството от 2 април 2018 г. до 8 март 2019 г. при десния държавен глава Мартин Вискара.