Полският президент Анджей Дуда подписа закона за избора на държавен глава, който дава възможност да се гласува в контекста на коронавирусната пандемия по смесен принцип - с организирането на избирателни секции и по пощата за карантина и всички. Това съобщи във вторник в "Туитър" неговият прессекретар Блаж Спихалски.

Сенатът на Полша прие законопроект за гласуване на президентски избори по пощата

Сенатът на Полша прие законопроект за гласуване на президентски избори по пощата

"Право и справедливост" обяви, че 28 юни е последната дата в страната

"Президентът Анджей Дуда подписа закон за специални условия за организиране на общи избори на президента на Полша през 2020 г. с възможност за гласуване по пощата", информира той.

На 10 май в Полша трябваше да се проведат следващите президентски избори. Поради пандемията и политическите противоречия с опозицията и в рамките на управляващата коалиция, властите не можаха да ги организират навреме, вотът не се проведе. Сега председателят на Сейма (долната камара на парламента) трябва да обяви нова дата на изборите.

Опозиционери обвиниха управляващите в Полша в двоен стандарт

Опозиционери обвиниха управляващите в Полша в двоен стандарт

Заради мерки като социалното дистанциране

Според полското законодателство изборите могат да се проведат всяка неделя в рамките на 60 дни от датата на изтичане на мандата. На 6 август приключва мандатът на Дуда. За да се спазят всички процедури, заложени в Полския избирателен кодекс, и да се запази приемствеността като държавен глава, гласуването трябва да се проведе преди 28 юни.

Ако в първия тур никой от кандидатите не получи повече от 50% от гласовете, две седмици трябва да има втория тур с двама кандидати с най-добър резултат.