Транссексуална жена, която е предвождала екстремистка групировка, наречена "Белите зайци", беше осъдена на 53 години затвор за бомбен атентат в джамия в американския щат Минесота през 2017 г. Това съобщиха от американското правосъдно министерство, цитирано от "Франс прес".

50-годишната Емили Клер Хари беше осъдена миналата година по пет обвинения, включително атентата, унищожаването на религиозна собственост и използването на сила за възпрепятстване на богослужение.

Хари, който по онова време се е идентифицирал като мъжа Майкъл Хари, е организирал "терористична екстремистка групировка" на име "Белите зайци" в Кларънс, щата Илинойс.

Хари привлякъл двама мъже, Майкъл Макуортър и Джо Морис, в групата, а на 5 август те са атакували ислямския център "Дар ал Фарук" (DAF) в Блумингтън, Минесота, намиращ се на около 800 километра от Кларънс.

В ранните сутрешни часове, когато някои хора са се събирали в джамията за молитви, те са счупили прозорец и са хвърлили вътре кутии с избухливо вещество и тръбна бомба, които избухнали, причинявайки големи щети.

"Хари удари DAF специално, за да тероризира мюсюлмани, като вярва, че те не са добре дошли в САЩ и трябва да напуснат страната", посочват от правосъдното ведомство, което играе ролята и на прокуратура.

През януари 2019 г. Макуортър и Морис се признаха за виновни за атентата, докато Хари пледираше невинен в процеса.

Двамата съучастници на Хари все още не са осъдени.

"Хари се опита да тероризира цяла религиозна общност. Днешната присъда дава да се разбере, че подобни прояви на терор, подбуждан от омраза, няма да бъдат толерирани", се казва в изявление на заместник главния прокурор Лиза Монако.