Бивш инженер в най-голямата американска атомна централа е обвинен, че е разкрил кодове за достъп до специален софтуер, чрез които от Иран са ползвани материали.

Те били използвани, за да се свали от компютъра подробна информация за контролните зали и реакторитев централата в Пало Верде, западно от Финикс, която произвежда електрическа енергия за 4 милиона души в Аризона, Ню Мексико, Тексас и Калифорния, предаде АП.

Според ФБР служителят не е свързан с терористични групи.

Софтуерът, предназначен за обучение на служители, не представлява риск за сигурността, тъй като не предоставя контрол върху системите в централата.

През октомври властите се усъмнили, че софтуерът е използван, за да се свалят обучителни материали от Техеран, като се използва идентификационен код на служител от Пало Верде. Според ФБР няма доказателства, че тези материали са ползвани от иранското правителство.

49-годишният Мохамад Алави, американски гражданин, е бил арестуван на 9 април на международното летище в Лос Анджелес, където пристигнал с полет от Иран.

Той отрича обвиненията.

Срещу него е повдигнато едно обвинение - за нарушаване на търговското ембарго, което забранява на американски граждани да изнасят стоки и услуги за Иран.

Ако бъде осъден, Алави може да получи присъда до 21 месеца затвор.