Прокуратурата на САЩ възнамерява да проведе антитръстови разследвания срещу големи технологични компании. Както The Wall Street Journal съобщи в понеделник, целта на разследването ще бъде да се определи дали големите корпорации се възползват от своето пазарно предимство, за да задушат конкуренцията.

Според изданието група прокурори от няколко щата се готвят да проведат такова разследване. Източници в The Wall Street Journal отбелязват, че разследването е в заключителни етапи на подготовка и може да започне още следващия месец. В негов интерес на ръководителите на големи и по-малки корпорации могат да бъдат изпращани изявления за необходимостта от свидетелство, които са равностойни на дневния ред.

Според вестника решението за провеждане на разследване е взето, след като група прокурори се срещна миналия месец с представители на Министерството на правосъдието, които обсъдиха възможни нарушения на антитръстовите закони от големите корпорации. Според изданието подобно разследване, в което ще участват привърженици както на Демократичната, така и на Републиканската партия, би имало широк спектър от възможности и би довело до най-безпристрастни резултати.

Миналия месец стана известно, че властите на Съединените щати се готвят да започнат мащабно разследване срещу американските компании Amazon, Apple, Facebook и Google, за да проверят за евентуални нарушения на антитръстовите закони от тяхна страна. Според Ройтерс разследването ще бъде разделено между Федералната комисия по търговия на САЩ, която ще поеме контрола над Amazon и Facebook, и Министерството на правосъдието, което ще се занимава с Apple и Google. В същото време демократите в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ обявиха началото на собственото си разследване.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп направи изявления, че администрациите на най-големите социални мрежи Facebook и Twitter, както и търсачката Google, потискат гласовете на консервативна публика и крият положителна информация и новини за ситуацията в САЩ по време на неговото президентство. Той посочи и предполагаемо фалшифицираните резултати от търсенето на новини за него.