Специалният съвет, разследващ твърденията за руска намеса в американските избори свика жури във Вашингтон, съобщава БиБиСи.

Този ход е предложен от Робърт Мюлер и предприема по-агресивен подход към събирането на данни за евентуално тайно споразумение за кампанията на Доналд Тръмп.

Тези журита се използват, за да принудят хора да свидетелстват. В САЩ те се състоят от членове на обществото, които изслушват тайно доказателства.

Спецпрокурорът Мълър свика съдебно жури по руската афера на Тръмп

Спецпрокурорът Мълър свика съдебно жури по руската афера на Тръмп

Това е нова фаза в разследването...

Прокурорите ги използват, за да събират доказателства, тъй като те могат да принудят хората да свидетелстват или да предават документация.

Въпреки че се счита, че доказателствата са достатъчно силни, за да се предявят обвинения за наказателно дело, използването им не означава, че подобен обвинителен акт е предстоящ или дори вероятен.

Журито не решава невинността или вината на потенциален ответник.

Тъй като тези журита са тайни, самият Мюлер не е дал подробности. Ясно е, че Мюлер разследва среща през юни миналата година, в която синът на Тръмп, Доналд и зет му Джаред се срещат с руски адвокат. 

Според Ройтерс специалният съветник разглежда дали някой, свързан с кампанията "Тръмп", насърчава руснаците да започнат да пускат материали за кампанията на Клинтън.