Парламентът на Швейцария одобри закупуването на нови изтребители за около 6 милиарда долара, но Социалистическата партия веднага поиска въпросът да бъде подложен на референдум, информира АФП.

Швейцария иска да замени остарелите си изтребители, които са на повече от десетилетие, но въпросът предизвика политическа битка в богатата алпийска държава.

През 2014 г. страната обмисляше да закупи 22 изтребителя Gripen E от шведската компания Saab, но швейцарците гласуваха против отпускане на необходимите пари за сключване на сделката. Но Берн не се отказва да се сдобие с нови самолети. Правителството предупреждава, че животът на F/A-18 е до 2030 г.

Ако не бъдат сменени навреме, Швейцария повече няма да бъде в позиция да защитава пространството си от 2030 г., предупреди по-рано правителството. Страната притежава дори още по-стари самолети F-5 Tiger, произведени от американската компания Northrop Grumman, но те не са оборудвани за нощни полети.

За разрешаване на казуса, правителството предлага 6 милиарда швейцарски франка (6,1 милиарда долара, 5,1 милиарда евро) за нови самолети. След няколкоседмичен дебат двете камари на парламента одобриха плана.

Социалистите обаче смятат, че твърде много пари се отделят за самолети и че "Швейцария не се нуждае от луксозни бойни самолети". Те настояват да се закупят по-евтини самолети, които ще пазят въздушното пространство на страната и в същото време ще защитят интересите на данъкоплатците.

Според новинарската агенция ATS искането на социалистите за провеждане на референдум вероятно ще се осъществи с допитване през септември 2020 г.