Четирима мъже и един тийнейджър са осъдени в Австралия за заговор за извършване на терористична атака в Сидни, съобщава БиБиСи.

В заговора са включени атаки към австралийската федерална полиция в Сидни и затвор в близкия град Литгоу, полицията го предотвратява през 2014 г.

Предводителят им Сулайман Халид, е описан от съдията като "отдаден терорист", който го осъди на максимума от 22 години и шест месеца затвор.

Върховният съд установява, че участниците в заговора са се сдобили и с оръжия и боеприпаси. Трима от обвиняемите 22-годишният Халид, 24-годишния Джибрил Алмауей,  и 17-годишно момче са се признали за виновни в планиране на терористична атака.

Други двама  Алмауий и Саид се признават за виновни в съзнателно изготвяне на документ, който би улеснил терористичните актове.

Другите четирима подсъдими получават максимални присъди от девет до 18 години, в зависимост от вината им.

Съдия Джефри Белю коментира, че Халид координира "много аспекти" на заговора за период от шест седмици. "Той е покварен от опасна, насилствена и извратена идеология, която той носи като знак на честта и няма място в нито едно цивилизовано общество", коментира съдията.