Мъж, признат за виновен по обвинения в нарткотрафик, е осъден на смърт в Сингапур по време на видеовръзка с приложението Zoom. Така за първи път градът-държава наложи смъртно наказание дистанционно.

Правозащитни организации разкритикуваха наложената присъда на 37-годишния граждани на Малайзия Пунитан Генасан като нехуманна и напомняне, че страната продължава да прибягва до смъртно наказание при наркопрестъпления.

Генасан е признат за виновен в съучастничество в трафика на най-малко 28,5 грама хероин в координация с двама куриери през 2011 г. Той отрича да има връзка с двамата, но защитата му беше отхвърлена.

Говорител на Върховния съд на Сингапур коментира пред "Ройтерс", че съдебният процес е проведен онлайн, за да се "гарантира безопасността на всички участници в процеса". Страната наложи карантини мерки от началото на април след скок на заразените с коронавирус в жилища с работници от други държави.

Адвокатът на Генасан заяви, че клиентът му е получил присъдата по време на заседание със Zoom, но обмисля да обжалва. Той поясни, че Генасан не възразява срещу използването на видеоконферентна връзка, тъй като трябваше само да бъде произнесена присъдата.

Сингапур, която прилага политика на нулева толерантност по отношение на наркотиците, е една от само четири държави, които екзекутират по обвинения, свързани с наркотици, според "Амнестин интернешънъл".

През миналата година са екзекутирани четири души в града-държава в сравнение с 13 през 2018 г.

В Нигерия е осъден мъж на смърт по време на видеоконферентен съдебен процес със Zoom за убийството на майката на работодателя му.