Около 18 000 души са загинали в държавните затвори на Сирия през периода 2011-2015 г., според доклад  на Amnesty International, цитиран от Би Би Си.

От правозащитната организация посочват, че за доклада са интервюирани 65-ма души, преживели мъчения. Те разказват за шокиращо насилие в затворите на Башар Асад, както и в центровете за задържане под стража .

Според оценки на Amnesty, от началото на сирийското въстание през март 2011 г. до декември 2015 г. в страната са загинали 17723 души, лишени от свобода. Това означава, че по 10 души дневно са губили живота си.

Арестантите често биват подлагани на жесток побой от надзирателите още в идването си, посочват авторите на доклада.

Жените често стават жертви на сексуално насилие.

„Отнасяха се с нас като с животни. Искаха хората да изгубят човешкия си облик... За тях не беше проблем да ни убият на място.” – споделя затворникът Самир.

Друг лишен от свобода - Зиад (името е променено), разказва, че само за ден 7 души са починали след повреда във вентилационната система. Надзирателите проверявали дали хората са живи или мъртви, като ги тъпчели с краката си.

„За да пречупят своите опоненти, сирийските власти в продължение на десетилетия използват мъчения. Днес мъченията се прилагат системно по отношение на цивилни, заподозрени в опозиционна деяност.” – коментира директорът на представителството на Amnesty за  Близкия Изток и в Северна Африка Филип Лутер.

По думите му, използването на такива методи в подобни мащаби може да се квалифицира като престъпление срещу човечеството.

От Amnesty призовават международната  общност и конкретно Русия и САЩ да окажат натиск върху сирийските власти, за да прекратят мъченията, изнасилванията и побоите.  

Сирийското правителство многократно отрича наличието на подобни практики.