Заразените с коронавирус в Турция изведнъж станаха 1,8 милиона - от 550 000 в началото на декември. Пандемията е извън контрол, казват експерти и упрекват Анкара, че укрива данни за жертвите, посочва Дойче веле.

Торта с мотиви от Хари Потър и парти с най-добрите ѝ приятелки - така Ирис искала да празнува осмия си рожден ден. Подобно парти обаче днес се организира трудно. Затова и то се състои не в дома на момичето, а на една детска площадка в истанбулския квартал Кадъкьой. В Турция през седмицата децата и младежите под 20 години имат право да прекарват само по три часа навън - между 13 и 16 часа.

"Някои наши познати се заразиха с коронавирус, ученици от училището на дъщеря ми - също, а и един роднина се зарази. Дълго време всичко изглеждаше далеч от нас, но сега забелязваме, че е все по-близко", казва Гюлай Ертекин, майка на Ирис.

Забраните за излизане навън за децата и младежите не са единствената ограничителна мярка в Турция, наложена заради пандемията. И възрастните хора могат да излизат навън само по определено време. Освен това автобусите и влаковете са забранени за младите и за възрастните хора. А по уикендите важи пълен локдаун - всички, с малки изключения, трябва да си останат вкъщи. Четиридневна забрана за излизане ще има и по Нова година.

През тези дни кварталите на 16-милионния Истанбул са пусти. Ресторантите, баровете и много от магазините са затворени. Цели улици изглеждат така, сякаш спят дълбок зимен сън. Мерките обаче идват твърде късно, казват здравните експерти.

Каква е истината за пандемията в Турция?

От юли до края на ноември турското правителство оповестяваше само една част от случаите на заразени с коронавирус - единствено броя на пациентите със симптоми. Затова и мнозина мислеха, че страната се справя по-скоро добре с кризата. Междувременно обаче властите обявяват и асимптоматичните случаи, в резултат на което става ясно, че Турция е една от най-силно засегнатите от Ковид-19 страни в света. Сега новозаразените са официално по над 30 000 на ден - толкова, колкото никога досега.

Официалният брой на починалите за денонощие се е удвоил през последните четири седмици - междувременно на над 200 души. А и общият брой на заразените от пролетта насам бе значително коригиран от правителството - от 550 000 в началото на декември на над 1,8 милиона сега. Много истанбулци се чувстват измамени. "Не сме доволни от начина, по който правителството се отнася към кризата, но не можем да направим нищо", казва една минувачка. "Правителството се интересува най-вече от своя имидж. Затова всичко е толкова непрозрачно", казва друг.

Болниците и лекарите изнемогват

От месеци критиците упрекват турското правителство, че укрива истинските мащаби на пандемията - най-вече, за да защити икономиката. Фактът, че Анкара дълго време не е оповестявала пълния брой на заразените, е допринесъл за разпространението на вируса, заявиха наскоро от Турската лекарска камара. "Контролът над пандемията е изгубен."

Емрат Къръмлъ, който е личен лекар, е имал много случаи на коронавирус сред пациентите си. Според него, властите продължават да разкрасяват нещата. "Имаме много повече случаи, отколкото обявява правителството. Смятам, че новозаразените са между 50 000 и 60 000 на ден." Къръмлъ казва още, че болниците и интензивните отделения в Истанбул са пълни. "Повече места няма. Лекарите са на ръба на възможностите си. Трябва да се предприемат спешни мерки."

За това настояват и опозиционните политици в Турция. Един от тях е кметът на Истанбул Екрем Имамоглу. Преди броени дни той обяви, че само починалите от Ковид-19 в неговия град са почти толкова, колкото обявените официално от правителството жертви за цяла Турция. Анкара отрича.

Екрем Имамоглу изтъква, че досегашните мерки не са довели почти до нищо, броят на случаите не намалява. "Имаме нужда от пълен локдаун", убеден е той. Кметът настоява общественият живот в Истанбул да се прекрати напълно за две до три седмици, за да се спре разпространението на вируса. Наблюдателите обаче не допускат, че правителството ще предприеме тази стъпка, защото президентът Ердоган постоянно подчертава, че иска да опази икономиката от нови щети.

За осемгодишната Ирис сегашните мерки са твърде драстични. Вкъщи често е скучно, казва тя и добавя, че никой не знае кога отново ще тръгне на училище и ще може да играе нормално с приятелките си. Партито ѝ междувременно е приключило - трите часа навън са свършили неусетно. Децата отново трябва да се приберат по домовете си. "За следващата година си пожелавам рожден ден без никакъв коронавирус", казва Ирис.