В Унгария е арестуван Бела Биску - бивш министър на външните работи, който през 1956 г. е взел дейно участие в потушаването на антикомунистическия бунт, съобщи Би Би Си.
Той е заподозрян за военни престъпления.

Припомняме, протестните действия на унгарците през 1956 г. бяха потушени от нахлулата в страната армия на Съветския съюз..

Срещу Биску, който сега е на 90 години, се отправят обвинения, че не е предприел нищо, за да предпази гражданското население по време на военните действия, както и че е издал заповед да се стреля по демонстранти.
Биску отхвърля обвиненията. Ако бъде признат  за виновен, може да получи доживотна присъда.

Според главния прокурор Тибор Ибоя, задържаният трябва да бъде поставен под домашен арест.
„Днес прокуратурата задържа и разпита заподозрения Бела Биску, един от организаторите и изпълнителите на репресиите, последвали въстанието от 1956 г." - заяви Тибор Ибоя.

По думите му, арестантът е в добро физическо състояние. Той обаче е отказал да отговаря на въпросите на следователите.

Досега не са повдигани обвинения срещу комунистическите лидери от времето на въстанието. Бела Биску е единственият член на комунистическата върхушка от 1956 г., който е сред живите, уточнява Би Би Си.

През октомври 1956 г. унгарците се вдигат на бунт срещу комунистическата диктатура и зависимостта на страната от Съветския съюз.
Правителството е свалено, но само след 3 седмици протестът е смазан от съветската армия, която нахлува в страната.