Най-малко 1000 души протестираха в столицата на Унгария в петък с искане за оставката на президента Каталин Новак заради решението й да помилва мъж, осъден като съучастник за помощ при прикриването на случай на сексуално насилие в дом за деца, предава "Ройтерс".

Новак реши да помилва около 20 души през април 2023 г., преди посещението на папа Франциск, сред които заместник-директор на дом за деца, който помогна на бившия директор на дома да скрие престъпленията си.

Директорът беше осъден на 8 години затвор за сексуално насилие над непълнолетни момчета през 2004-2016 г. Зам.-директорът е осъден на повече от 3 години.

Унгарските опозиционни партии поискаха оставката на Новак, съюзник и бивш министър на семейството на консервативния премиер Виктор Орбан.

Новак каза във вторник, че никога не би помилвала педофил, включително и в този случай. Тя каза, че причината зад решението й не е публична и всички помилвания водят до разногласия по своето естество.

Опитвайки се да ограничи политическите последици от скандала, Орбан, чиято партия Фидес започва кампанията за изборите за Европейски парламент през юни, внесе в парламента конституционна поправка късно в четвъртък, лишаваща президента от правото да помилва престъпления, извършени срещу деца.

"Решението за помилване на президента на републиката предизвика дебат. Този дебат трябва да бъде затворен по начин, който успокоява всички унгарци", се казва в текста на законопроекта.

Новак каза, че с готовност ще подпише поправката в закон.

Но протестиращите, които издигнаха табелки с надписи "Оставка!" и марширува до президентския офис на Новак в Будапеща в петък, каза, че единственото приемливо решение би било президентът да се оттегли.

Новак не беше в кабинета си, а на официално посещение в Доха.

Шведските демократи заплашват да напуснат дясната група в ЕС, ако Орбан се присъедини

Шведските демократи заплашват да напуснат дясната група в ЕС, ако Орбан се присъедини

Неговата партия трябва да промени своята позиция относно агресията на Русия в Украйна