За пръв път в Южна Осетия излиза книга с Български народни приказки. Изданието е двуезично - на български и на осетински.
Инициатор на издаването на книгата е Дружеството за южноосетинско-българско приятелство «Мурат Санакоев», съобщи Инал Плиев.

Книгата е предназначена за ученици от средните класове. С нея ще се популяризира българското устно народно творчество сред осетински деца. Целта е да се развият приятелски отношения между народите на Южна Осетия и България.

Южна Осетия отбеляза Деня на българската литература и култура

Южна Осетия отбеляза Деня на българската литература и култура

Дружеството за южноосетинско-българско приятелство

Книгата е с оригинална визия. Тя може да се чете и от двете страни - от едната страна са приказките на български език, а от другата - същите приказки на осетински език.

Млади читатели ще могат да сравнят как се четат едни или други думи на друг език, могат да получат представа за въпросни езици.

Издаването на книгата е заслуга на известни представители на интелигенцията на двата народа, които са добре познати в България и в Южна Осетия.

Преводът на български приказки на осетински език направи известния осетински поет, писател, преводач, журналист, доктор на филология, доцент на южоосетински държавен университет Валерии Гобозов.

Редактор на българския текст е известен журналист, автор и водещ на телевизионно предаване «Облаче ле бяло» (ТВ «СКАТ») Райна Манджукова. Тя е предишен директор на Държавна агенция за българите в чужбина.

Редактор на осетинския текст е писателят, преводач, държавен, политически и обществен деятел на Южна Осетия, депутат няколко мандата в парламента на Южна Осетия академик Нафи Джусойти. Той е народен поет на Осетия, доктор на филология.

Българските народни приказки бяха избрани от известния учен, обществен деятел, доктор на технически науки, професор Михаил Кръстев и негова съпруга - Валентина Кръстева, която е педагог на висша квалификационна категория.

Автор на предговора е кандидатът на историческите науки, доцент Робърт Гаглоев, директор на Южноосетинският научно-изследователски институт, председател на Дружеството за южноосетинско-българско приятелство «Професор Мурат Санакоев».

Автор на емблемата на корицата е рано починалият художник Инал Джусоев. Изданието е илюстринано от младата, но доста известна художничка Мария Кокоева.

«Екипът на книгата с пълно основание може да се нарича «съзвездие», заяви зам.-председателят на Дружеството Инал Плиев, по чиято инициатива е създадена книгата.