Изследователи от няколко държави тестват създадена преди 100 г. ваксина срещу туберкулоза, за да проверят дали може да засили имунната система срещу новия коронавирус, който предизвика пандемия, съобщават медии.

Клинични изпитания на ваксината БЦЖ (бацил на Калмeт-Герин или Bacille Calmette-Guerin), която е използвана за първи път през 1921 г., са планирани в Европа и Австралия за установяване дали може да намали тежестта на преболедуване на коронавируса.

Ваксината БЦЖ - бариера пред COVID-19, 500 паралелки за първи клас в столичните общински школа

Ваксината БЦЖ - бариера пред COVID-19, 500 паралелки за първи клас в столичните общински школа

Нов дълг, заем от МВФ и 5 млрд. лева от резерва ще спасяват икономиката

Учени от Детския изследователски институт "Мърдок" в Мелбърн са включили в изследването 4000 здравни работници от болници в Австралия.

Отделно мащабно проучване е планирано в няколко болници в Германия, в което ще участват възрастни хора и здравни работници. По-малки проучвания са планирани в Холандия, Великобритания и Гърция.

Ваксина срещу коронавируса сега няма да има ефект върху епидемията

Ваксина срещу коронавируса сега няма да има ефект върху епидемията

Проф. Георги Момеков: Един пожар няма как да се спре по този начин сега

Тази дейност обаче е много различна от усилията да се разработи ваксина срещу коронавируса.

Тази сутрин генерал Мутафчийски коментира и последните информации за евентуално положително въздействие на БЦЖ ваксините, поставяни на поколения наред граждани в Източна Германия, където разпространението на коронавирус е значително по-малко. Няма обаче все още точни наблюдения върху едни резултати и Венцислав Мутафчийски заяви, че е рано да се правят изводи.

"Дай Боже да я вярно. Следим как се развива епидемията в страни, където се прави БЦЖ ваксина. Нашето население е едно от малкото в света, в които е задължителна тази ваксина", посочи той. В Австралия е стартирано такова проучване и дай боже наистина да е вярно", каза още Мутафчийски.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 754 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 36 000. Регистрирани са случаи в 202 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 860 000 случая и повече от 42 000 починали в 180 държави, възстановили са се повече от 178 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".