Китайската космическа агенция разкри името на първата си мисия за проучване на Марс, съвпадаща с годишния ден на Космоса в Китай и 50-годишнината от изстрелването на първия им спътник.

Мисията на Марс е наречена "Тианвен-1", съобщи официалната информационна агенция Синхуа, позовавайки се на Китайската национална космическа администрация (CNSA). Очаква се безпилотната разузнавателна мисия до Марс да стартира тази година.

Името "Тианвен" или "Въпроси към небесата" е поема, написана от Цю Юан (около 340-278 г. пр.н.е.), един от най-големите поети на древен Китай. В "Тианвен" Цю Юан повдига поредица от въпроси в стих, включващи небето, звездите, природните явления, митовете и реалния свят, показвайки съмненията си за някои традиционни понятия и духа на търсенето на истината.

CNSA коментира, че всички бъдещи мисии за проучване на планетата от Китай ще бъдат серия с това име, което означава постоянството на китайската нация в търсенето на истината и науката и изследването на природата и Вселената. Логото на мисиите за проучване ще съдържат буквата "C," обозначаваща Китай, международно сътрудничество и капацитет за навлизане в космоса.

От 2016 г. Китай определи 24 април като Ден на космоса на страната, за да отбележи изстрелването на първия си сателит "Донфангон-1" в космоса на 24 април 1970 г. Тази година е 50-годишнината от началото на навлизането на Китай в космоса. През 2003 г. стана третата страна, която изведе човек в космоса със собствена ракета след бившия Съветски съюз и САЩ. Оттогава Китай се надпреварва да настигне Русия и САЩ и да се превърне в основна космическа сила до 2030 г.

Британия облекчава санкции срещу Русия за общи с ЕС мисии за проучване на Марс

Британия облекчава санкции срещу Русия за общи с ЕС мисии за проучване на Марс

Стартът е планиран за юли-август 2020 г. с Протон-М с усилващ блок Бриз-М от Байконур

Жан Кежиян, ръководител на CNSA, заяви, че през последните 50 години китайските космически инженери и учени преодоляват различни трудности и постигат аерокосмическо развитие чрез самостоятелност и независими иновации.

Той коментира, че CNSA са готови да работи съвместно с международната общност, за да даде нов и по-голям принос за изследване на мистериите на Вселената и насърчаване на човешкото благосъстояние на основата на равенство, взаимна полза, мирно използване и приобщаващо развитие.

Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, руските членове на екипажа на Международната космическа станция, изпратиха поздравително видео до Китай от космическата станция. Постиженията на Китай заслужават да бъдат признати и уважавани. Въпреки че сега човечеството е изправено пред тежка криза, свързана с епидемиологичната заплаха, толкова важни годишнини не трябва да бъдат засенчени.

"Фактът, че цялата страна го празнува, ни позволява да вярваме не само в преодоляването на тази ситуация възможно най-скоро и връщането към нормалния живот, но и в успешното решаване на всички бъдещи задачи и проблеми, пред които ще се изправи нашата планета", коментират астронавтите.

Други космически официални служители и персонал от службата на ООН по космическите въпроси, Европейската космическа агенция, Азиатско-Тихоокеанската организация за космическо сътрудничество, Бразилия, Франция, Пакистан и Русия също изпратиха поздравения, видеоклипове или писма и изразиха надежда за засилване на аерокосмическото сътрудничество с Китай.

Цю Юан за Хаоса във "Въпроси към Небесата":

Дълбока древност... Как започва? Кой на потомците ще каже?

Там нямат форма "горе", "долу" - Как да се обясни, разкаже?

Мрак, светлина и здрач замъглен - Кой може да ги проумее?

Безформеност там значи форма - Кой знае формата къде е?

НАСА приоритизира космическата сигурност и изследва безопасно Луната и Марс

НАСА приоритизира космическата сигурност и изследва безопасно Луната и Марс

Токио и Вашингтон разширяват своя съюз на фона на нарастваща активност на Китай