Американската столица Вашингтон се събуди оживена и ентусиазирана заради церемонията по встъпването в длъжност на първия американски чернокож президент, до която остават няколко часа.

Над 2 млн. души са се събрали около Капитолия, Белия дом и мемориала Линкълн в очакване Барак Обама да положи клетва.

Някои от тях са на повече от километър от специалната трибуна и ще наблюдават церемонията на гигантски ТВ екрани. На  Пенсилвания авеню има 8700 седящи места, а много повече са предвидени за правостоящи.

Десетки американци пристигнаха още преди изгрев слънце, носейки ръкавици с лика на Обама тъй като температури във Вашингтон са отрицателни.

Да бъдеш сред тълпата обаче не е достатъчно. Лари Тейлър от Мидълтаун, Ню Джърси, е една от стотиците, дошли в столицата без билет за церемонията и ще наблюдава събитието от централния парк на града - National Mall.

Обама ще положи клетва на Капитолийския хълм върху Библия, използвана от Ейбрахам Линкълн - екземпляр, предоставен от библиотеката на Конгреса. В следващата част от церемонията Обама и съпругата му ще се отправят по Пенсилвания авеню към Белия дом - част от маршрута ще изминат пеш, а друга с автомобил.

Президентът и първата дама ще закрият историческата вечер с традиционните балове в чест на новия президент.

Според организаторите в пространството около Капитолия могат да се съберат 280 000 души и приблизително 300 000 в района, където ще мине парадното шествие.