Двама филипински сенатори обявиха, че признанието на президента Родриго Дутерте, че лично е убивал заподозрени престъпници, е база за отстраняването му от власт, съобщават Ройтерс и "Гардиън".

Припомняме, по-рано тази седмица Дутерте обяви, че лично е убивал престъпници, докато е бил кмет на град Давао.

Лично съм убивал престъпници, призна президентът на Филипините

Лично съм убивал престъпници, призна президентът на Филипините

Той обясни, че се е скитал по улиците с мотопеда си и се "оглеждал за проблеми".

Сенатор Лейла де Лима, противник на действията на държавния глава, и сенатор Дик Гордън, който ръководи правната комисия в Сената, обявиха, че коментарите дават възможност за импийчмънт на Дутерте.

"Това е предателство спрямо общественото доверие и това представлява тежко престъпление, защото масовите убийства определено попадат в категорията тежки престъпления. А тежко престъпление е база за импийчмънт според конституцията", поясни Лима пред СиСнЕн.

Гордън от своя страна изтъкна пред журналисти, че думите на президента правно откриват пътя за отстраняването му.

Но правосъдният министър омаловажи думите на държавния глава, определяйки ги като "хипербола".

Той винаги преувеличава, за да се чуе посланието му, каза министърът и добави, че дори и да е убивал, това не означава винаги нарушаване на закона.

Малка е вероятността Дутерте да бъде свален, тъй като е широко подкрепян от народа, както и от долната и горната камара на Конгреса.

Въпреки че само 1/3 от гласовете в долната камара са необходими за започване на процедура по импийчмънт, крайното решение за отстраняване на президента трябва да бъде подкрепено от 2/3 от сенаторите.