Филипините отварят вратите на училищата. Това е една от последните страни в света, които възобновиха редовните, присъствени занятия.

Продължителното затваряне на класните стаи поражда опасения от влошаване на ситуацията с образованието в страната, която и без това е в криза, коментира le monde.

По случай началото на учебната година заведенията във Филипините отвориха отново, за да посрещнат милиони деца на пълен работен ден и лице в лице. След повече от две години затваряне поради пандемията от Covid-19, Филипините са една от последните страни в света, които се връщат към традиционните училищни условия.

След затварянето на филипинските училища беше въведена програма за "смесено обучение", базирана на печатни материали, както и уроци, излъчвани по телевизията и в социалните мрежи. Преди повторното отваряне правителството засили кампанията си за ваксиниране и обяви безплатен обществен транспорт за всички ученици до края на календарната година. Правителството отпусна пари на ученици и родители, за да помогне с разходите, което доведе до сцени на безредици извън разпределителните центрове.

С повторното отваряне на училищата проблемите отпреди здравната криза изплуват отново, независимо дали става въпрос за големия брой ученици, остарелите методи на преподаване или липсата на основна инфраструктура. Дори преди пандемията девет от десет филипински деца не са били в състояние "да четат прост текст и да го разбират", след като са навършили 10 години, обясниха Световната банка и други агенции в неотдавнашен доклад. Само десет страни имаха по-сериозна ситуация, включително Афганистан, Лаос, Чад и Йемен.