Австралийският щат Виктория наложи нощна полиция за столицата Мелбърн като част от най-суровите ограничения за движение досега заради COVID-19, предаде "Ройтерс".

Мелбърн, вторият по големина град в Австралия, вече е под наложена шестседмична блокада за престой у дома, като се бори да овладее болестта, като през миналата седмица има рекорден брой инфекции от новия коронавирус.

Днес щатът Виктория е отчел 671 инфекции, една от най-високите и седем смъртни случая от COVID-19.

Случаите с неизвестен произход наложиха въвеждането на нови ограничения, които ще важат за шест седмици, заявиха служители.

Според премиерът на Виктория Даниел Андрюс мерките не се спазват от хиляди хора и затова случаите в болниците нараствали.

Новите ограничения ограничават времето, което жителите на Мелбърн могат да прекарат за упражнения на открито и пазаруване от първа необходимост.Те могат да използват времето от 8 до 17 часа. Всички училища ще преминат към дистанционно обучение от сряда.

Супермаркетите ще останат отворени, а ресторантите, които вече са затворени за хранене, ще могат да продължат със своите услуги за доставка на храна.

Австралия се е справила далеч по-добре от много други страни, като поддържа коронавируса от разпространение, но с висока икономическа цена. Регистрираните случаи с COVID-19 са 18 000, а смъртните случаи над 200.

Състоянието на извънредно положение дава на полицията на Виктория допълнителни правомощия да гарантира, че хората спазват указанията за обществено здраве.

"Нямаме друг избор, освен да вземем тези решения и да продължим", каза Андрюс. "Това е единственият вариант, който имаме", подчерта той.

Ограниченията за движение и бизнес операции другаде в щата ще бъдат по-малко строги, отколкото в Мелбърн. Андрюс каза, че допълнителни ограничения за бизнеса на Виктория ще бъдат обявени в понеделник.