Възстановиха електрозахранването в Аржентина и Уругвай след масовия срив, който остави 48 милиона души без ток в неделя, обявиха властите, цитирани от АФП.

Прекъсването на тока, възникнало след 07,00 часа местно време, също причини спиране на електричеството за кратко и на места в Парагвай, но провинция Тиера дел Фуего, най-южната част на Аржентина, не беше засегната, защото регионът не е част от националната система.

Аржентина и Уругвай останаха без ток
Обновена

Аржентина и Уругвай останаха без ток

Засегнати са около 48 милиона души

За първи път възникна подобен мащабен срив в електрозахранването на Аржентина, където живеят повече от 44 милиона души, и в цял Уругвай, с 3,4 милиона население.

Аржентинският енергиен министър Густаво Лопетеги заяви на пресконференция, че изумителното нещо е поредицата от събития, които са причинили прекъсването на мрежите. По думите му електрозахранването е прекъснало "автоматично, за да се защити системата". Той отбеляза, че на този етап нямат информация какво точно се е случило, но разглеждат всички варианти, въпреки че кибератака не е сред основните причини, които се разглеждат.

Болниците и частните клиники работиха на генератори.

Снимка 429390

Източник: ЕПА

Вчера в няколко провинции на Аржентина се проведоха избори за губернатор. Местни медии съобщават, че избирателите са упражнили правото си на глас на свещи.

В Парагвай прекъсването на електрозахранването е било за кратко.

Аржентина и Уругвай използват общ енергиен център - основен източник е водноелектрическата централа на язовира "Салто Гранде", която се намира на 450 километра северно от Буенос Айрес.

Снимка 429389

Източник: ЕПА