Правителството на Великобритания ще обяви, че всички пътници от Испания, пристигащи след полунощ в събота, ще подлежат на 2-седмична карантина, в случай че са заразени с коронавирус, съобщи "Ройтерс".

Това решение би нанесло тежък удар на Испания, която се опитва да спаси своя туристически сезон, след ограниченията за пътуване по-рано през годината.

Няма незабавен коментар от испанските правителствени служители и Лондон.

Случаите на коронавирус се увеличават отново през последните седмици в Испания, което предизвика безпокойство в няколко европейски страни за втора вълна на заболяването.

В петък Норвегия заяви, че отново ще наложи 10-дневно карантинно изискване за хората, пристигащи от Испания от събота, докато Франция посъветва хората да не пътуват до испанския регион Каталуния.

Испания с рекорд - над 1 360 нови случая на Covid-19

Испания с рекорд - над 1 360 нови случая на Covid-19

От 21 май насам

Такива карантини вероятно ще накарат хората да почиват в "не безопасни" страни.

Правилата важат за пътуващите, пристигащи в Англия. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия определят свои собствени правила за карантина.

Британците имат голям принос за туристическия сектор в Испания.

Миналата година 83,7 милиона туристи са пътували в Испания, от които 18,08 милиона са британци, което ги прави най-голямата група по националност, според испанското национално статистическо бюро.