Премиерът на Великобритания Тереза Мей назначи нов министър, който ще отговаря за разширяващия се проблем със самотните хора в държавата, съобщават агенции.

Депутатът Трейси Крауч поема новия пост. Тя обяви, че "целта е да се хвърли светлина" върху проблем, който засяга 9 милиона души на Острова.

Начало на проекта даде депутатът Джо Кокс, която беше убита преди референдума за ЕС през 2016 г.

Убиха британски депутат в Северна Англия

Убиха британски депутат в Северна Англия

Британски медии съобщиха, че Кокс е простреляна

"Джо Кокс разпозна мащаба на самотата в държавата и изцяло се посвети в помощ на всички засегнати", се казва в съобщение на премиера Тереза Мей.

Новият министър ще продължи оставеното от Кокс, като ще работи с благотворителни организации и бизнеси, подчерта министър-председателят.

"Прости актове на дружба" могат да направят разликата, се допълва още.

Доклад на Националната служба по здравеопазване от 2017 г. показва, че студеното време и самотата могат да бъдат фатални през зимните месеци. Предупреждава се, че самотата е толкова вредна, колкото да се изпушват 15 цигари на ден.

Крауч разкри, че ще започне събирането на средства и Институтът за национална статистка ще изготви метод за измерване на самотата.

Установено е, че половината от хората на възраст 75 г. и над 75 г. на Острова живеят сами, като много от тях дни или седмици не са влизали в социален контакт с други хора.