Британски боен кораб ще отплава от Австралия към спорното Южнокитайско море през следващия месец, за да защитава правото на свободно мореплаване.

Това заяви военният министър на Великобритания, цитиран от АФП.

Според агенцията този ход вероятно ще вбеси Пекин, тъй като Китай има претенции почти към цялата акватория. Азиатската страна е изградила военни съоръжения на изкуствени острови в Южнокитайско море, през което минава важен търговски коридор.

Министърът на отбраната Гавин Уилямсън изтъкна, че фрегатата HMS Sutherland ще пристигне в Австралия по-късно този месец.

Корабът ще премине през Южнокитайско море на път към вкъщи и ще покаже ясно, че нашите ВМС имат право да го правят, каза той пред австралийски вестник след двудневна визита в Сидни и Канбера.

Той не каза обаче дали фрегатата ще плава в 12-те морски мили спорна територия или край китайските изкуствени острови, както американски кораби направиха.

Но министърът добави: "Напълно подкрепяме американския подход, твърдо подкрепяме това, което САЩ правят".

През януари Пекин обяви, че е изпратил боен кораб за изгонване на американски разрушител, който е "нарушил" суверенитета на Китай с плаването си в спорния регион.

Запитан за плана на Великобритания да изпрати кораб в Южнокитайско море, говорител на външното министерство на Китай отговори, че всички държави могат свободно да плават и да летят над Южнокитайско море.

Надяваме се, че другите държави ще престанат да създават проблеми, изтъкна говорителят.