Великобритания може да отчете най-големия икономически срив от 1706 г. Това показва сценарий на Банката на Англия, информира Скай нюз.

Според този сценарий БВП на Обединеното кралство ще се свие с 14% тази година, а безработицата ще достигне 8% заради мерките, наложени в борбата с коронавируса.

Над 30 000 починали от COVID-19 във Великобритания
Обновена

Над 30 000 починали от COVID-19 във Великобритания

Нови 649 души са изгубили битката с вируса за последните 24 часа

Банката публикува първата си прогноза за потенциалното въздействие на ограничителните мерки върху икономиката на страната, докато Комисията за валутна политика остави основните лихви непроменени на рекордно ниско ниво от 0,1%.

Но двама членове гласуваха в подкрепа на по-голямо изкупуване на облигации, което подсказва, че е необходима по-голяма подкрепа освен закупените активи за 645 милиарда британски лири, също известно като количествени облекчения, имащо за цел увеличаване на ликвидността.

В същото време банката публикува "примерен сценарий", който се базира на предположението, че Великобритания ще започне плавно разхлабване на мерките, наложени от 23 март.

Отбелязва се, че очакваният спад на икономическия растеж с 14% тази година също ще зависи от значителната подкрепа на банката и правителството, които отпуснаха средства по различни схеми в подкрепа на фирмите, заетостта и заплатите.

Близо 700 починали от коронавирус за ден във Великобритания

Близо 700 починали от коронавирус за ден във Великобритания

194 990 са заразените с коронавирус, което е увеличение с 4406 за последното денонощие

Следващата седмица се очаква да бъдат оповестени официалните данни, които ще потвърдят негативен растеж през първите три месеца на годината.

Банката на Англия прогнозира 3% спад между януари и март и 25% свиване на БВП през второто тримесечие. Но банката очаква бързо възстановяване през 2021 г. - 15% ръст на БВП.

Според Банката на Англия британските домакинства навлязоха в този период на икономическа несигурност в по-силна позиция в сравнение с финансовата криза през 2008 г.

Прогнозата на банката е безпрецедентна - икономически спад от 30% през първата половина на годината. За календарната 2020 г. прогнозата е 14% свиване на БВП, което би означавало най-големият годишен спад от 1706 г.