Великобритания и САЩ предприемат координирани действия за изкореняване на корупцията в България. Transparency International нарежда България като една от най-засегнатите от корупция страни в Европа, пише на официалната страница на Британското правителство. 

Бивш депутат, бивш служител на националната сигурност и най-богатият човек в България са санкционирани от Обединеното кралство и САЩ за злоупотреба с власт и пренасочване на държавни средства в своя полза. На тримата видни българи днес (петък, 10 февруари) са връчени забрани за пътуване и замразяване на активи съгласно глобалния антикорупционен режим на санкции на Обединеното кралство.

"Санкционираните са лишили народа на България от жизненоважни ресурси за нейното икономическо и социално развитие. Парите, които трябваше да бъдат използвани за ремонт на пътища, изграждане на болници и подкрепа на икономическия растеж, вместо това се озоваха в джобовете на корумпирани лица. Обединеното кралство действа в тясна координация със САЩ, за да подкрепи България в нейните усилия за справяне с корупцията и укрепване на върховенството на закона чрез санкциониране на тези корумпирани фигури", коментира външният министър Джеймс Клевърли.

Санкционираните лица са:

Делян Пеевски, бивш народен представител и медиен магнат. Пеевски е участвал в опити за упражняване на контрол върху ключови институции и сектори в българското общество чрез подкупи и използване на медийната му империя.

Илко Желязков, бивш служител по националната сигурност и член на борда на най-голямата държавна енергийна компания в България, който използва позицията си, за да пренасочи доходоносен държавен договор за собствена изгода.

Васил Божков, сочен за най-богатия човек в България, натрупал състоянието си в хазартната индустрия. Божков използва масово подкупи, за да защити бизнес интересите си.

"Обединеното кралство се бори с корупцията по света и ще продължи да използва всички лостове, с които разполага, за да се справи с корумпираните участници, където и да ги видим."

Правителството на Обединеното кралство е санкционирало 35 физически и юридически лица, включително тримата днес, съгласно глобалния режим за борба с корупцията от въвеждането му през април 2021 г.

Нови 5 българи санкционирани по Магнитски

Нови 5 българи санкционирани по Магнитски

Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов