Руснакът Виктор Бут, който беше осъден в САЩ на 25 години затвор за търговия с оръжие, нарече съдебния процес срещу него „инквизиция", съобщи Би Би Си.

„Смятам, че съм невинен. Не разбирам защо ме наказват. Не разбирам какво съм извършил и за какво биха могли да ме изпратят в затвора дори за година." - заявява Бут в интервю за руския телевизионен канал НТВ.

При произнасянето на присъдата на 6 април защитниците му заявиха, че ще я обжалват. Но самият Бут коментира, че не се надява адвокатите му да успеят да я смекчат.

„Изобщо не разчитам на обжалването. При тази съдебна система, каквото и да кажете, извинете, това е позор. Надявам се само гражданите на Русия да разберат какво направиха с мен - това просто показа на всички кой е господарят на света. Ако преглътнем това,  извинете, излиза, че Русия няма собствена юрисдикция и трябва да живеем по законите на САЩ." - заявява Бут.

Той беше осъден от федералния съд в Ню Йорк на 25 години лишаване от свобода, след като го призна за виновен в опит да продаде на колумбийската терористична  организация FARC оръжия, които биха се използвали за убийства на американски граждани, ако попаднат в ръцете на терористите.

45-годишният руснак, който получи прозвището „търговец на смърт", беше арестуван през март 2008 г. след съвместна операция на правоохранителните органи на САЩ и Тайланд в Банкок.

Руското външно министерство обяви, че ще настоява Бут да бъде върнат в Русия.