Холандският крайнодесен политик Герт Вилдерс се закани да направи всичко възможно да има холандски референдум за членството на страната в ЕС и да се затворят границите за мюсюлмански имигранти, съобщава „Франс прес”.

Въпреки че Вилдерс вече се провали веднъж при опит да организира подобно допитване за „Некзит”, Вилдерс подчерта, че това ще бъде в основата на кампанията на неговата Партия на свободата на предстоящите през март 2017 година избори.

Голяма победа. Великобритания си върна националния суверенитет, отново стана свободна и независима страна, каза той в интервю за осведомителната агенция в холандския парламент.

В дългосрочен план икономически и политически ще се докаже, че Великобритания е направила правилния избор и се е отървала от всички тези неизбрани от европейците политици в Брюксел, които решават валутната й политика, бюджетната и имиграционната политика, добави той.

Холандия също ще бъде по-добре, ако напусне ЕС, поясни Вилдерс и добави, че дори би било благоприятно, ако бъде върнат холандският гулден.

Миналата седмица парламентът на Холандия отхвърли инициатива на политика за организиране на референдум. 124 депутати гласуваха против, само 14 законодатели гласуваха в полза.

Брюксел – разбира се, не може да се сравнява със Съветския съюз, но в крайна сметка е като съветска тоталитарна институция. По-лесно е да промениш Северна Корея, отколкото ЕС, заяви той.

Крайнодесният политик подчерта, че ще се бори за спиране на миграцията и „затваряне на границите за хора от ислямски страни", допълвайки, че „ние не сме ксенофоби, а против култура, която е срещу всичко, за което се борим”.

Не казвам, че всички мюсюлмани са лоши хора или терористи, би било смехотворно. Но аз вярвам, че във всяка страна, където ислямът е доминиращ...вие виждате липса на свобода, демокрация, върховенство на закона и гражданско общество. Всички хора са равни, но не и всички култури. Нашата култура се основава на християнството, хуманизма, и юдаизма е далеч по-превъзхождащ от ислямската култура”, убеден е Герт Вилдерс.