Хиляди християни от целия свят се стекоха към площад "Мангер" във Витлеем, за да празнуват в града, където Иисус Христос е роден.

Църквата на Рождество е построено на мястото, където се смята, че Иисус Христос е роден управлява се съвместно от гръцката православна, римокатолическа, арменската апостолическа и сирийската православна църкви.

През последните седмици Витлеем е арена на сблъсъци между израелски войници и протестиращи палестинци заради решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел.

Българското външно министерство препоръча на българските граждани да избягват пътуване до Йерусалим и Витлеем, както и в Палестинските територии, освен при крайна необходимост. Причината са именно очакваните протестни демонстрации на палестинци.

Стотици военни и служители на силите за сигурност на палестинската автономия са разположени в и около града.

Снимка 330758

Източник: EPA/БГНЕС

Във Витлеем на 24 декември 2017 година, християните посещават неделната литургия на Западния бряг, а християни-скаути маршируват на площада по време на Коледните празници.

Снимка 330755

Източник: EPA/БГНЕС

Палестинец в костюма на "Дядо Коледа" държи балони.

Снимка 330764

Източник: EPA/БГНЕС

Политически плакат е сложен на площада до традиционното коледно дърво близо до Църквата на Рождество Христово.

Снимка 330767

Източник: EPA/БГНЕС

Хората очакваха пристигането на годишната коледна процесия, която започва от Йерусалим, който граничи с Витлеем на север.

Процесията е водена от Пиербатиста Пицабал, който е духовен водач на римокатолиците по Светите земи и е пропуснат през загражденията и разделителната бариера.

Снимка 330757

Източник: EPA/БГНЕС