Вицепремиерът на Република Северна Македония Никола Димитров коментира в интервю за медията N1 в четвъртък, че легитимен въпрос ще бъде дали Западните Балкани ще донесат ползи за Европейския съюз или ще изнесат само проблемите си.

Той добави, че блокът има своите проблеми, а Балканите не са център на вселената.

"Въпреки че понякога искаме да си мислим така, регионът не е център на вселената и Европа има други, вътрешни проблеми, проблеми с вземането на решения и функционирането", каза Димитров.

Борел поучава България за РСМ: Да покаже повече гъвкавост

Борел поучава България за РСМ: Да покаже повече гъвкавост

Това е проблем, който блокира началото на преговорите

Той добави, че "може би легитимният въпрос е дали членството в ЕС на така наречените шест държави ще донесе някаква стойност и решения или повече проблеми. Така че ние, като регион, имаме интерес да покажем, че предлагаме решения, че сме достатъчно наясно, за да поемем отговорност за себе си и да решаваме проблемите си. Колкото повече си сътрудничим, толкова по-ценни ставаме в очите на държавите-членки. Така е и в икономически смисъл", каза Димитров.

Той обаче добави, че въпреки че страните от региона са обсъждали необходимостта от сътрудничество, понякога се появяват взаимни конфликти.

Димитров припомни, че страната му е променила името си, за да премахне пречката от Гърция пред европейската интеграция на Скопие и че сега България блокира пътя с езиков проблем.

Северна Македония се присъедини към НАТО и бе подписала Споразумението за стабилизация и асоцииране преди 20 години, преди Хърватия, която е държава-членка вече осем години.

Хърватски представители подкрепиха позицията ни за Северна Македония

Хърватски представители подкрепиха позицията ни за Северна Македония

ЕС да не приема държави, излъчващи послания на омраза…

В тази връзка Димитров предупреди, че "европейското обещание от Солун през 2003 г. избледнява. Хората с право се чудят дали това е вярно и реалистично да станем част от Европейския съюз. Мисля, че това трябва да ни тревожи и че трябва да говорим за това честно."

Той добави, че македонците са разочаровани, предупреждавайки за постепенния спад в подкрепата за европейската интеграция.

"Все още е голям, но постепенно спада. И вярата, че това е вероятно, намалява. Това едновременно отслабва проевропейските и прореформаторските политически сили. И ние, и ЕС носим отговорност да направим проевропейската бюлетина победител", каза Димитров.

Коментирайки отношенията със Сърбия, той каза, че вярва, че няма особени проблеми.

"Има разбиране и мисля, че имаме повече или по-малко общи цели. Имаме обща история, минало; искаме да имаме общо европейско бъдеще", каза Димитров пред N1.

ЕС недвусмислено подкрепя еврочленството на Западните Балкани, но и 2030-а остава мираж

ЕС недвусмислено подкрепя еврочленството на Западните Балкани, но и 2030-а остава мираж

Членството на шестте страни ще е някога в бъдещето